Een traplift via de WMO, hoe werkt dat?

Sinds een aantal jaren zijn de gemeentes in Nederland verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO). Deze wet heeft als doel om mensen met een beperking of ouderen meer zelfstandigheid te geven, onder andere door voorzieningen te verstrekken waarmee men langer thuis kan blijven wonen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere hulp bij het huishouden, een maaltijdservice of een antislip douche.

Traplift via WMO

Een van de algemene voorzieningen die via de WMO verstrekt kan worden is een traplift. Als de gemeente bepaalt dat u niet meer veilig de trap kunt belopen zullen zij kijken of een verhuizing tot de mogelijkheden behoort. Als dit niet het geval is kan de gemeente besluiten om aan u een traplift te verstrekken. Als dit zo is zal de gemeente de traplift voor u aanschaffen bij een door haar gekozen leverancier en krijgt u de lift van de gemeente in bruikleen. Het is wel zo dat u voor de traplift een eigen bijdrage moet betalen. Vanaf 2019 is deze eigen bijdrage door de overheid gemaximeerd. Iedereen betaalt sinds dit jaar maximaal 17,50 per 4 weken.

Traplift kosten WMO

Als u een traplift toegewezen krijgt via de WMO betaalt u sinds dit jaar een vaste eigen bijdrage van €17,50 per vier weken. Omdat dit een redelijk beperkt bedrag is, is het aantal aanvragen voor trapliften bij de gemeenten aanzienlijk toegenomen. Omdat het totale budget voor voorzieningen vanuit de WMO beperkt is moeten de gemeenten strenge criteria hanteren. Om in aanmerking te komen voor de ondersteuning vanuit de WMO bent u afhankelijk van de WMO consulent van de gemeente en deze zullen de urgentste gevallen voorrang geven.

Traplift WMO 2022

Wat zijn in 2022 de voor- en nadelen van een traplift via de WMO?

Voordelen

  • De traplift wordt door de gemeente uitgekozen, u hoeft zelf geen keuzes te maken betreft binnen- of buitenbocht, kleur of type stoel.
  • De kosten zijn beperkt

Nadelen

  • Het kan lang duren voordat de traplift geplaatst is, tussen de 6 tot 9 maanden is geen uitzondering voor een WMO traject.
  • U mag niet zelf de kleur van de rail en de stoel kiezen
  • U krijgt meestal niet de beschikking over nuttige opties zoals een automatische voetenplank of parkeerbocht.
  • U kunt niet zelf kiezen met welke leverancier u zaken doet.

De beste traplift voor de beste prijs

Vraag nu tot 3 vrijblijvende offertes aan via Trapliftkiezer en bespaar to 30% op uw traplift!

Traplift aanvragen WMO

Voor het aanvragen van een traplift moet u bij de gemeente zijn waar u woont. De gemeente zal u in contact brengen met een een onafhankelijke cliëntondersteuner . Deze persoon geeft advies bij het regelen van ondersteuning en hulp en verstrekt gratis informatie.

Het aanvragen verloopt in het algemeen via dit stappenplan:

Melding

Melding maken bij het WMO loket. Telefonisch of via internet kunt u bij uw gemeente een melding maken van uw behoefte aan een traplift.

Gesprek

Gesprek met de gemeente. Samen met de gemeente bespreekt u uw persoonlijke situatie, welke problemen er zijn en hoe deze opgelost kunnen worden. Er wordt ook gekeken wat u zelf nog wel kunt en of u hulp kunt krijgen van familie, vrienden of buren. U krijgt binnen 14 dagen een verslag van het gesprek.

Voorstel

Voorstel van de gemeente. Na enige tijd zal de gemeente met een voorstel komen om uw probleem op te lossen. Hoe lang het duurt voordat de gemeente met dit voorstel komt verschilt per situatie, maar in de meeste gevallen blijkt het enkele maanden te duren voordat de gemeente met een voorstel komt.

Accorderen

Als u akkoord gaat met het voorstel dient u het te ondertekenen en aan de gemeente ter retourneren. Als u dit gedaan heeft zal de gemeente gaan beslissen of de voorziening daadwerkelijk wordt verstrekt. De gemeente dient dit binnen 2 weken te doen. Als de gemeente besluit om inderdaad de traplift vanuit de WMO te verstrekken zullen zij op dit moment de  bestelling bij de leverancier plaatsen.
Afhankelijk van de de drukte bij de fabrikant zal deze na 4 tot 8 weken de lift komen monteren.

Over Trapliftkiezer.nl

Klantenbeoordeling

Onze klanten beoordelen ons
gemiddeld met een:

9.2/10

De beste traplift voor de beste prijs

Trapliftkiezer.nl vergelijkt voor u alle aanbieders van trapliften en selecteert de beste aanbieder op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid en prijs.

Op deze manier vindt u via ons de beste traplift voor de beste prijs.

  • Offerte binnen 48 uur
  • tot 30% besparen
  • Betrouwbare leveranciers
Meer over Traplift prijzen

Testimonials

Geweldig! Dankzij Trapliftkiezer.nl heb ik nu een perfecte traplift voor een betaalbare prijs.

Daniel TanRoosendaal

Het contact met Trapliftkiezer.nl verliep heel prettig. En supersnel een scherpe offerte in huis.

Agatha de BoerSchagen

Duidelijk informatie en prettige communicatie. Ook werd de traplift snel geleverd!

Marieke SchipperZwolle

PGB of hulp in natura

Bij voorzieningen via de WMO kun je kiezen voor hulp in natura of een persoonsgebonden budget. Dit gebeurt in overleg met de gemeente. Hulp in natura betekent dat de gemeente de voorziening aanschaft en betaalt. Hierbij betaalt u wel een eigen bijdrage voor ondersteuning.
Een persoonsgebonden budget betekent dat u geld van de gemeente krijgt om de voorziening zelf aan te schaffen. Deze vergoeding kan ook lager zijn dan de kosten van de voorziening.

Traplift vergoeding

Naast een traplift via de WMO zijn er in sommige gevallen ook andere vormen van vergoeding mogelijk. Als om wat voor reden dan ook een door de WMO verstrekte traplift niet aan uw eisen zou voldoen zou het persoonsgebonden budget PGB een oplossing kunnen zijn. Dit is een andere vorm van hulp en ondersteuning vanuit de gemeente. Het betekent dat u zelf het hulpmiddel zou aanschaffen en dat de overheid dit geheel of gedeeltelijk voor u betaalt.

Traplift WMO eigen bijdrage

Als u een voorziening via de WMO toegewezen krijgt betaalt u hiervoor een zogeheten ‘eigen bijdrage WMO’. Tot en met 2018 was deze eigen bijdrage voor hulp nog afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden, zo keek de gemeente bijvoorbeeld naar uw inkomsten en vermogen, naar uw woonlasten en of u bijvoorbeeld de AOW leeftijd al heeft bereikt. Meer informatie over WMO en de eigen bijdrage vindt u ook op de website van het CAK.

Meer weten? Wij bellen u graag terug.

Vul uw telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

  • Wij verwerken uw gegevens in overeenstemming met AVG zoals u kunt lezen in ons Privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bespaar nu tot 30% op uw traplift!

Bekijk de voordelen
  • De beste traplift voor de beste prijs
  • Onafhankelijk advies
  • Snel resultaat